Megrendelés, információk » +36209155158

Hangszigetelt beltéri ajtó

A lakás vagy a ház tervezésének korai szakaszában már tudnunk kell, hogy pontosan mely helyiségek lesznek azok, melyek ajtóval történő határolást igényelnek. Ha abból indulunk ki, hogy egy építkezés 20-40 millió forintos költséggel jár, és 30-100 ezer forint felárért már fokozott hang gátló ajtót vásárolhatunk, ezzel komfortérzetünket befolyásoljuk pozitív irányba. Tehát a saját és családunk nyugalmának érdekében érdemes hang gátló ajtóra áldozni.

 

Először is tegyük tisztába a fogalmakat. Ajtók esetében a hangszigetelésen hanggátlást értünk. Ez azt jelenti, hogy nem  a 0-tól mért hangot mérjük, hanem az ajtó két különböző oldalán mért hangok különbségét. De miből áll a hang?

Legfontosabb két fizikai jellemzője a hang frekvenciája - másodpercenként mért ciklusban mérve (Hz), és hangerő (hangnyomás, zajszint), decibelben mérve (dB).

 

Mekkora zajra kell számolni egy háznál, lakásnál?

A beszédhang általában 30-70 dB, egy középhangos rádiózene 50dB, az autóközlekedés 10 méteres távolságból 60dB.

Hangos beszéd 1 méterről 70dB, erős utcai zaj 80dB, autókürt 100dB, gyereksírás 110 dB, fúrógép 120dB.

 

Az ember hallástartománya 16 - 20.000 Hz között van. Ezért nem csak azt kell vizsgálni, hogy adott hang milyen hangerővel, hanem azt is hogy milyen frekvencián rezeg. Példa erre a gyereksírás ami hangosabb mint egy autókürt, és a 400-600 Hz frekvencián pulzál. Hogyan lehet ezt a hangot csillapítani, hogy egy másik helyiségbe ne zavarjon egy pihenő embert?

Milyen megoldások vannak? A legfontosabb, hogy minél tömörebb ajtólappal rendelkező beltéri ajtót vásároljunk, hiszen nem csak a hangerőt, hanem a hang frekvenciáját is figyelembe kell venni. Lássunk néhány példát:

 

A grafikonokon azonos hanghatásnak tettük ki az adott szerkezetű ajtókat és jól látható különbségek vannak. Jól látható, hogy a cégünk által forgalmazott alap ajtó a mindennapi használatra elegendő védelmet nyújt.

Természetesen van lehetőség minden gyártónál felár ellenében javítani a hiányosságokat, de lássuk be, hogy az ár/érték arány ennél szembetűnőbb nem is lehetne. Természetesen nem célunk, hogy más termékeket rossz fényben tüntessünk fel, - ezért nem említünk neveket - hanem a gyártástechnológiából származó hiányosságok tükrében próbáljuk bemutatni, hogy mire érdemes odafigyelni egy ajtó vásárlásakor. Fontos megjegyezni, hogy mindenki az igényének és pénztárcájának megfelelő ajtót válasszon.

 

 

Cégünk kínálatában kétféle hangszigetelt ajtó létezik, ezek mérési eredményein jól látható, hogy a különböző anyagok felhasználásával a hallástartomány teljes spektrumában megfelelő gátlást biztosítanak. Az egyik változatot családi házak, a második változatot hangstudiók számára ajánljuk. Mérési eredmények: