Megrendelés, információk » +36209155158

A beltéri ajtók nyitásiránya

Természetesen meg lehet közelíteni ezt a kérdést rendkívül sok irányból, ezért a válaszok száma is meglehetősen sok. Minden részletre nem tudunk kitérni jelenleg, de néhány részletet meg tudunk osztani, konkrét szempontokkal. A téma tehát arra irányul, hogy a kisméretű helyiségek esetében a beltéri ajtók mindig kifele nyílnak-e a jogszabályi előírás miatt? A téma elég érdekes, ezért megérte utánanézni az Országos településrendezési és építési következmények 253/1997 (XII.20. kormányrendelet) előírásainak. Az beltéri ajtók nyitásirányával kapcsolatban két iránymutatás található az előírásban. Az illemhely mérete 0,90 x 1,20 m-nél kisebb nem lehet, befelé nyíló beltéri ajtók esetében pedig 0,90 x 1,60 m-nél nem lehet kisebb. Az előírás azt is leírja, hogy beltéri ajtók beépítését úgy kell megvalósítani és megtervezni az akadálymentesség végett, hogy a beltéri ajtók nyíló oldalán, a zárszerkezet irányából minimum 55 centiméter szélességű szabad sáv legyen, a beltéri ajtók másik oldalán pedig minimum 30 centiméter szélességű szabad sáv legyen megtalálható a nyílás tokbelméretén felül. Minimum 10 centiméter távolságnak kell lennie a burkolt falfelülettől számítva a beltéri ajtók pánt felőli oldalán. A jogszabályokkal egyértelműen értelmetlen lenne vitatkozni, ezért érdemes az előbb leírtakat mindenkinek betartania, persze ha sikerül esetleg meg is érteni, mert egyáltalán nem olyan könnyen érthetőek a jogszabályi szövegek.

beltéri ajtók nyitásiránya

Egy lakásnál esztétikus és célszerű is, ha az egy helyiségből nyíló beltéri ajtók egy irányba nyílnak. Tehát egy előszoba esetében, ha több ajtó is található, akkor a beltéri ajtók a szomszédos helyiségek irányába nyíljanak, esetleg fordítva. Amennyiben a beltéri ajtók egyik része egyik irányba, másik a másik irányba nyílik, az rendkívül zavaró tud lenni, főleg esztétikai szempontból. Az egyforma beltéri ajtók ugyanis különbözőnek látszanak az alábbiak miatt:

- a beltéri ajtók tokbélése csak egyszer látható
- a beltéri ajtók pántjai csak egyszer láthatók
- az ajtók szélessége különbözőnek látható, főleg mintás beltéri ajtók esetében
- nem egy oldalon lesznek a burkolatváltások

Amennyiben a beltéri ajtók nem a mai divatnak megfelelően perem nélküliek, akkor még bonyolultabb is a helyzet. Ezek sajnos ugyanúgy festenek a záró oldalon, mint a falcolt beltéri ajtók. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes megtervezni a nyitásirányt, leginkább úgy, hogy a beltéri ajtók a tartózkodásra szánt helyiség irányába nyíljanak, a perem nélküli kinézet ugyanis kizárólag a nyitási oldalon fog érvényesülni. Utóbbi tulajdonságok már elég furcsán hangozhatnak egy normál ember számára, ezért egy szakértő tanácsát mindenképpen érdemes kikérni!