Megrendelés, információk » +36209155158

A beltéri ajtók részei

A beltéri ajtók tokja

A beltéri ajtók egyik legfontosabb eleme az utólag beszerelhető, utólag állítható ajtótok. Ez egy rendkívül hasznos elem, hiszen nem tudnak megsérülni a beltéri ajtók a beszerelés közben sem, ezért bármilyen hézag esetén sem szükséges az utómunkálat. A szegőlécet nem szükséges külön megvásárolni a beltéri ajtókhoz, hiszen a tokokhoz az hozzátartozik és jár hozzá. Ezek a tokok egyszerűen összeszerelhetők, a helyére illesztés és rögzítés után tulajdonképpen készen is vannak. A tokok anyaga forgácslap vagy MDF szokott lenni, melyet később egy természetes vagy mesterséges anyaggal bekasíroznak vagy befestenek. Az olyan beltéri ajtóknak, amelyek tömör fából készülnek, tokszerkezetük is tömör fából készül. A beltéri ajtók forgácslapból vagy MDF-ből készült tokszerkezete nagyszerű fafelületet tud biztosítani furnérral bevonva.

beltéri ajtók részei 1 

 

A beltéri ajtók beépítéséhez szükséges elemek

A tömítő gumi a beltéri ajtók tokjában helyezkedik el, ez biztosítja a hang- és hőszigetelést. A beltéri ajtók lapjának és tokjának természetesen hézagmentesen kell egymáshoz illeszkednie. A beltéri ajtók legtöbbjénél zárfogadó lemez és bevéső zár, két-három darab táskás pánt található meg a felszereltségben. Sok esetben nem jár kilincs a beltéri ajtók többségéhez, ezt a kereskedőtől külön lehet megvásárolni, érdemes mindenképpen olyat választani, amely a beltéri ajtók stílusához illik. Amennyiben a kilincs egyáltalán nem illik hozzá, akkor a beltéri ajtók remek esztétikai értékét könnyen elronthatjuk. Amennyiben az üveges beltéri ajtók terén gondolkodik, elmondható, hogy a beszerelendő üveget a vásárló választja ki, de a készítő is tud ajánlani többfélét. A beltéri ajtók készülhetnek üveggel vagy akár üveg nélkül is, a beltéri ajtók beszerelése után is elhelyezhető maga az üveg. A beltéri ajtók esztétikai értékén rendkívül sokat tud dobni, ha részekre darabolják az üvegosztó lécek az üveget. Ennek viszont sajnos hátránya is van, mégpedig hogy törés esetén nem lehet újrahasznosítani a léceket vagy már nem fogják forgalmazni a választott lécet a későbbiekben.

beltéri ajtók részei 2

A beltéri ajtók beépítéséről

Kizárólag asztalosipari szakembert igényelnek a beltéri ajtók, ha a szerelésről van szó. Mivel teljesen ugyanolyan bútorok a lakásban, mint az összes többi, ezért karbantartani is ugyanazokkal az eszközökkel lehet. A beltéri ajtók beépítése után nincs szükség utómunkálatokra, semmilyen javító munkára vagy falnyílás javításra nincs szükség. Éppen ezért tartják rendkívül hasznosnak a beltéri ajtók utólag szerelhető tokját, mert a felújítás vagy építkezés végső fázisában is be lehet szerelni. Így a felújítás vagy az építkezés során semmilyen sérülést nem okoznak a beltéri ajtók felületén. A beltéri ajtókat pur habbal szerelik be, de nem szükséges a falba csavarozni őket, mint a műanyag ablak esetében. Amennyiben a beltéri ajtók mérete megfelelő, akkor a fal és a tok között csak pár centiméternyi rés keletkezhet, amelyet a pur habbal egyszerűen el lehet tüntetni. A szakembernek a végső stádiumban a beltéri ajtók finombeállítását kell elvégeznie, hogy az ajtólap és a tok megfelelően illeszkedjen egymáshoz. Fontos megemlíteni, hogy a beltéri ajtók gyártója által leírt utasításokat minden esetben be kell tartani, a takarításkor és a használatkor is, hiszen a beltéri ajtók élettartama és minősége, valamint garanciája csak ekkor fog megmaradni.