Megrendelés, információk » +36209155158

A beltéri ajtók kicserélése

A következőkben a beltéri ajtók cseréjéről szeretnénk leírni néhány részletet. Kizárólag tapasztalatokra épülő tényekről szeretnénk leírást készíteni, hiszen a beltéri ajtók cseréjéhez elengedhetetlen néhány tudnivalót megismerni mindenkinek. Amikor felújításra kerül sor, akkor egyértelműen a felújítás egyik legfontosabb részei a beltéri ajtók, hiszen ha már felújítjuk a falakat, esetleg más nyílászárókat vagy a bútorokat is, akkor a lakás vagy a ház összhangjához hozzátartozik, hogy a beltéri ajtók is újak legyenek. A beltéri ajtók nem csupán egy térelválasztó szerepét tölthetik be, hanem akár a lakóhelyiség esztétikus díszítőjévé is válhat, ha megfelelő tervezéssel és előrelátással választjuk ki őket, tulajdonképpen egy bútordarabbá válnak a beltéri ajtók is.

 beltéri ajtók csere 1 beltéri ajtók csere 2

Előfordulnak olyan helyiségek is, ahol a beltéri ajtók nagyobb igénybevételnek is ki vannak téve, mint az átlag hétköznapi használat, mint például a panziók, a szállodák, közintézmények, óvodák vagy iskolák. Az ilyen helyekre olyan beltéri ajtók ajánlottak, amelyek jobban ellenállnak a megpróbáltatásoknak, vegyszerek, esetleg krétarajzok nem hagynak rajtuk nyomot. A beltéri ajtók terén azt is fontos szem előtt tartani, hogy a hőálló tulajdonsága milyen, hiszen ha véletlenül neki megy valaki egy égő cigarettával, nem feltétlenül szeretnénk, hogy kárt tegyen benne. Bár a beltéri ajtók elsődleges szempontja a térelválasztás, de fontos megemlíteni, hogy vannak olyan beltéri ajtók is, amelyek hangszigetelt változatban is léteznek. Egy hálószoba esetében ez hasznos lehet, hogyha korán kelő gyermekek vannak a családban. A zaj nagy része kint rekedhet akkor is, ha dolgozószobáról beszélünk.

A beltéri ajtók cseréjekor a nyitásirány sem egy elhanyagolható szempont. Néhány szabályt szinte kötelező betartani a beltéri ajtók terén. Fontos, hogy a beltéri ajtók ne a folyosóra nyíljanak, hiszen ha nyitva maradnak, akkor kerülgetni kell őket, esetleg valakit orrba vághat az ember, ha kifele jön rajta és valaki épp ott tartózkodik az ajtó előtt. A beltéri ajtók sose a villanykapcsolóra nyíljanak. A kapcsolót elég nehezen lehet megtalálni, ha egy sötét szobában még az ajtó is eltakarja a helyét. Hiába megszokható rövid idő alatt, akkor is nehézségeket és problémákat okoz. Az egymásba nyíló beltéri ajtók elkerülése is erősen ajánlott, hiszen sérült, levert ajtólapokat és törött üvegeket eredményezhetnek nagyon könnyen. A nagy páratartalmú helyeken, például ahol sokat szoktak felmosni, ott fontos megoldani a beltéri ajtók vízzárását. A beltéri ajtók tokja és a fal között létrejövő hézagot nem árt valamilyen tömítőanyaggal kitölteni, hogy a fa beltéri ajtók ne vegyék fel a nedvességet, valamint a hangszigetelés és a hőszigetelés is megfelelő legyen. A legtöbbet felázó hely a padló és a beltéri ajtók tokjának találkozásánál szokott lenni, ezért az olyan beltéri ajtók esetében, ahol sokszor mosnak fel, a beltéri ajtók tokjának aljánál a vízzárást mindenképpen érdemes kialakítani, például egy szilikonos tömítőanyag segítségével.

belteri ajtok csere 3

A beltéri ajtók már apró felázás esetében is vetemednek, megdagadnak, a garanciájukat pedig elveszítik. Arra is számítani kell a beltéri ajtók cseréjénél, hogy munka még a beltéri ajtók beépítőinek távozása után is lesz. A beltéri ajtók beépítését legtöbbször faipari szakemberek szokták végezni, többnyire asztalosok, ezért a szakszerű beépítés után még vár némi utómunka a tulajdonosra, esetleg egy újabb szakemberekkel ellátott szolgáltatóra. A legtöbbet előforduló feladat és utómunkálatokról is essen néhány szó. Az utólag beszerelhető tok esetében a szegélyeket mindig el kell távolítani, a legtöbb esetben pedig a burkolók szokták visszarakni, de csak abban az esetben fontos ez, ha a padló burkolásánál a szegélyléc szabása miatt ez szükséges. Amennyiben a vakolás egyenetlen lesz, a beltéri ajtók tokja és a fal között függőleges hézagok alakulnak ki. Ezeket pedig a burkoló vagy a festő el tudja tüntetni a falfelülettől függően. A csempézés esetén a fugával megegyező színű hézagolás választása célszerű, amennyiben nincs csempézés, a fal színével megegyezőt érdemes választani. Ezeket az utómunkálatokat mindenki el tudja végezni otthon magának, szakemberre nem igazán van szükség hozzá.