Megrendelés, információk » +36209155158

Beltéri ajtót, de milyet?

Minden amit a piacon kapható fóliás ajtókról tudni kell.

Mindenki ismeri a pillanatot, amikor gondolatban összeállnak az ötletek a lakásfelújítás kapcsán.  Lelki szemeink előtt látjuk az összehangolt színeket, stílusokat, a finoman kidolgozott részleteket, melyeket majd mindenki megcsodál. Elismerően megsimítják a szép ajtót, mely szinte felöltöztette a lakást. De milyen is legyen ez az ajtó? Laminált beltéri ajtó? Dekorfóliás ajtó? CPL vagy vákuumfóliás ajtó? Tulajdonképp melyik mit is jelent?!
Csupán a számunkra fontos szempontok alapján kell kiválasztanunk a nekünk tökéletes beltéri ajtót. Ezek a szempontok: hang-és hőszigetelő tulajdonság, kopásállóság (élettartam), ellenállóság (élettartam és biztonság), egyedi igények (színek, méretek és formák).

 

A Dekor ajtó (lakkozott papír bevonattal ellátott) beltéri ajtók

Gyártása során a 3mm-es forgácslapra, vagy MDF lemezre préseléssel (nem összekeverendő a laminálással) egy fautánzatú erezetet ábrázoló vagy Uni színű dekorpapír kerül, amit egy akril védőlakkozással látnak el. A lapszerkezet tömítéseként papírrácsot használnak. Az ilyen típusú ajtókat csak olyan helyekre ajánljuk, ahol nincsenek kitéve jelentős külső hatásnak, mert például egy takarítás is maradandó károsodást okozhat, ha az ajtót kevés vízzel lemossuk, vagy dörzsöljük.

Előnye:
 - ez a piacon kapható legolcsóbb ajtótípus,
- gyors megoldásként, rövidebb időre megoldást jelent,

Hátránya:
- óvatosan, kiemelt figyelemmel tisztítandó,
- mechanikai sérülések ellen nem védett.

 

 

 

 

A CPL/HPL beltéri ajtók

  Az ajtólapon a fólia rendkívül ellenálló, amit annak köszönhetnek, hogy több réteg különböző papírt magas hőfokon melamin gyanta hozzáadásával összepréselnek. S lám az eredmény egy kissé hajlékony faerezetes vagy homogén felület, melyet 5mm-es HDF lapra préseléssel vagy hengereléssel (kasírozással) visznek fel. Az ajtó élei szögletesek, ezért elég sérülékenyek, valamint az él zárások gyakran kerülnek szemmel is látható helyre, például üvegező léceknél. Színek tekintetében is széles körű igényeket tudnak kielégíteni. Tisztítást jól tűri, az él zárásoknál figyelni kell, hogy nagyobb nedvesség ne érje. Az anyaghasználat tekintetében papírrács és könnyített forgácslap tömítéssel készítik az ajtólapokat. Aki az olcsóbb árért hajlandó némi kompromisszumra és egy használható ajtót szeretne vásárolni annak a könnyített forgácslapos CPL ajtó is megfelelő lehet.

Előnye:
- a sík felületek jól ellenállnak a külső behatásoknak és a karcolásoknak,


Hátránya:
- a krómcsík csak 1milliméteres dekor jellegű, a papírrácsos változat gyenge, 
- az éleknél és az illesztéseknél a nedvességet magába szívhatja a fóliák találkozásánál.
- az ajtólap élei szögletesek, ezért egy keményebb tárgy könnyen sérülés okozhat benne.

 

Laminált felülettel ellátott beltéri ajtók

Akinek nem felel meg a papír alapú Dekor vagy a CPL fólia, újabb alternatívát jelenthetnek a műanyag alapú fóliák. Ezek esetében beszélhetünk valóban laminálásról, hiszen az ajtóra műanyag felület kerül. Ebből is két technológia létezik, az olcsóbb és a jobb.
Az egyszerűbb laminált ajtóknál 2D-s fóliát használnak, melynek vastagsága 0.18 mm. Ezt kasírozással (több irányú hengereléssel) hidegen ragasszák az MDF felületre. Ezzel egy ellenálló bevonatot képeznek, ami tulajdonságait tekintve (nedvesség és karcállóság) jobb mint az átlag Dekor fólia, viszont ugyanazzal a problémákkal küzd mint a CPL, azaz az éleknél és a fóliák találkozásánál a fólia nem védi a hordozó felületet, ezáltal ez sérülékenyebb. Bélését tekintve ez is könnyített faforgácslap, vagy papírrács. A magas anyagköltségek és a korlátozott színválaszték miatt nem terjedt el széles körben.

Előnye:
- a sík felületek jól ellenállnak a külső behatásoknak és a karcolásoknak,

Hátránya:
- az éleknél és az illesztéseknél kilátszik az MDF lap, ezért ott nedvességet magába szívhat.
- az ajtólap élei szögletesek, ezért egy keményebb tárgy könnyen sérülés okozhat benne.

A vákuumfóliás MDF beltéri ajtó

A hőre lágyuló 3D fóliát, az ajtó felületére vákuum segítségével a hordozó anyagra préselik, ami a nyomás hatására még az él zárásokra is rásimul. A technológia megköveteli, hogy az ajtólap tömör szerkezetű legyen, mivel a vákuum miatti nyomás egy papírrács esetén összeroppantaná az ajtólapot. A fóliák találkozása minden egyes alkatrésznél a szemnek láthatatlan helyre kerül. Az élek szépen lekerekítettek, ami nagy jelentőséggel bír az ajtó élettartama tekintetében, hiszen így nincs mód a fólia felválására vagy sérülésére. A fóliák találkozásánál a fóliát 4x4 milliméteres tömör krómcsíkkal szorítják bele az ajtólapba.
A technológia megköveteli a minőségi anyagok használatát. Ebben különbözik a vákuumfóliás ajtó minden más beltéri ajtótól. Tömör szerkezetének köszönhetően nagyon jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Az ajtók és tokok egyedi igényeink szerinti méretben és mintával készülhetnek (akár 4cm vastag falra is), függetlenül attól, hogy nyíló, csukó, tolóajtó vagy épp többszárnyú kivitelben szeretnénk. A gazdag színválasztéknak köszönhetően pedig, követhetjük a legtrendibb bútordivatot is. Az egyedi gyártásnak köszönhetően az ajtó teljesen személyre szabható, illetve lehetőség van különböző kiegészítők például falburkolatok, párkányok vagy konyhafrontok azonos színű gyártására is.

Előnye:
- kiváló hő és hang szigetelés a tömör szerkezetnek köszönhetően,
- jól ellenáll a külső behatásokkal szemben, a kerekített élek miatt,
- a felület és az él zárások miatt a nedvességnek ellenáll,
- a gyártási technológia megköveteli, a minőségi anyagok használatát ,

Hátránya:
- súlya ajtónként meghaladhatja a 40 kg-ot,
- a felhasznált minőségi anyagok miatt az ára némileg magasabb a CPL ajtók áránál.