Megrendelés, információk » +36209155158

Falcos beltéri ajtó

 Mondhatnánk hagyományos ajtónak is, mert kis hazánkban ez a legjellemzőbb és legelterjedtebb ajtótípus. Amint az ábrán is látható, van a tok, aminek a borítására a nyíló - jelen esetben az ajtólap-, felütközik. És ennyi. Ugye nem is bonyolult. Csak a szakemberek szeretnek egyszerű és különleges csengésű szakszavakkal dobálózni és ha nem értjük rájuk hagyjuk, mert biztosan úgy van. De nincs igazunk. A lényeg sokszor az apróságnak tűnő dolgokban rejtőzik. Gondoltál már arra, hogy a záró felületnél miért koppan az ajtólap? A válasz egyszerű, mert nincs gumi tömítés. Az Imodifa ajtók és a legtöbb ajtógyártó ajtói gumira záródnak. Ezt vegyük alapnak. Amelyik ajtóból ezt kispórolták, az a napi használat során sok örömöt nem fog okozni. A gumira záródás másik nagy előnye a jobb szigetelés, ami valljuk be megint csak nem hátrány a mindennapi életben.

 A falcos ajtó másik ismertető jele, hogy az ajtólap kb. 2 centimétert kiáll a tok síkjából és a külső pántok is láthatóak. Itt is meg kell jegyeznem, hogy annak az ajtónak a súlya, amibe minden szükséges anyag bele van téve, közel 40 kg. Ezt 3 pánt tartja biztonságosan. Ahol kívülről 2 pántot látsz, nyugodtan továbbléphetsz, mert az sem lesz álmaid ajtaja.

 Felmerülhet benned, hogy miért szükséges egy ilyen „nehéz” ajtó, miért ennyi a súlya? Azért mert benne van az anyag, nem üreges, nem papír rácsos, ami annyira elegendő, mint egy paraván. Egy normális ajtó minimum hosszfuratos vagy könnyített forgácslap betéttel rendelkezik, azaz minél kevesebb az üreg vagy levegő, annál jobb. Ezek ugyan nem valami jó hangszigetelő anyagok, de mindenképpen tartósabb, mint olcsóbb társaik.

 Természetesen minden ajtógyártónak vannak megoldásaik a saját termékük jobbá és tartóssá tételére. Mi az Imodifánál egy, az építőiparban ismert és elismert tömör hő és hang szigetelésre is alkalmas anyagot használunk. Ennek köszönhetően minden ajtónk kivétel nélkül egy normál ajtóhoz képpest kimagasló hő- és hangszigetelési tulajdonsággal rendelkezik. Ezeket méréssel alá is támasztották.

 A mérési eredmények a hangszigetelt ajtóknál megtekinthetőek.

 

 

 Napjainkban egyre divatosabb a garázzsal egybeépített családi ház. Ez egy praktikus és kényelmes megoldás. Viszont ha a garázst nem fűtjük, vagy csak minimálisan, felmerülhet egy nagy probléma. Ez pedig a vetemedés. Sok ajtóforgalmazó itt a legegyszerűbb megoldást alkalmazza, ami nem más mint hogy műanyag ajtót épít be ezekre a helyekre, ami színben és mintában is eltérhet a többi ajtótól. Pedig van erre a problémára is megoldás. Az Imodifa lépcsőházi bejárati ajtajánál kifejlesztett alumínium keret ezekbe az ajtókba is beépíthető, ezáltal a két helyiség közötti akár 15 fokos hőkülönbség is kivédhető vetemedés nélkül.

 Azt ajánljuk spájzok, kamrák, és garázsajtók esetében. Ugyan ez feláras tétel egy ajtó árában, de sok bosszúságtól kímél meg az évek során.

 

 A fóliáknál kitértünk arra, hogy melyik fóliának mi az előnye és hátránya. A falcos ajtóknál az élképzés sarkos, amit fóliával nehéz behúzni. Ezért a legtöbb gyártó a lehető leg egyszerűbben jár el, az éleknél vágja le a fóliát. Sajnos ezzel az eljárással készült ajtóknak van egy súlyos hiányossága, mégpedig, hogy bár az ajtó lapja mosható, a fóliák találkozásánál a víz érintkezhet az MDF-el és ez fólia élválást, rosszabb esetben az MDF megduzzadását okozhatja. Cégünk kezdetben lekerekített élekkel oldotta meg a problémát, ami egyrészt csökkentette az élek sérülésének lehetőségét, másrészt a fólia is túlnyúlt az élen, ezért a fóliák találkozásánál nem látszik ki az MDF. 2015-től az Imodifa falcos ajtók is megkapják a közézáródós ajtóknál bevált technológiát, ami nem más mint a fóliák találkozásánál egy 4mm-es nútba egy valódi króm csík segítségével a két oldalról húzott fóliát körbe az ajtólapon a nútba szorítjuk és ezzel szinte vízállóvá tesszük az ajtólapot. Ennek az eljárásnak köszönhetően a teljes ajtó moshatóvá válik, és akár a fröccsenő víznek is ellenáll.

 

 

Foglaljuk össze, hogy mit is vegyünk figyelembe és milyen elvárásunk legyen egy beltéri falcos ajtónál:

            - milyen helyiségbe szánjuk(hő különbség, hang szigetelés, nagy igénybevétel),

            - gumira záródjon (szigetelés, minőség érzet),

            - legalább 3 pánttal rendelkezzen (minőségi anyagok),

            - a fóliák találkozásánál ne látsszon ki az MDF.

 

Ha ezeket figyelembe vesszük, nagy hibát nem követhetünk el.